Știu că te-ai lovit deseori de întrebarea cum ne alegem nașii de nunta? Una dintre cele mai importante decizii pe care trebui să le iei înainte de nuntă este să iți alegi nașii. Decizia este una foarte delicată pentru că nu îi alegem pentru câteva ore sau o zi, ci pentru toată viața. Așadar, nașii ideali sunt cei în care vedeți un model de cuplu și de familie, cei care sunt maturi și cu suficientă experiență de viață cât să vă găsiți în ei un sprijin. E bine să aveți o relație apropiată cu ei și să vă simțiți confortabil în preajma lor.
Rareori ne gândim la prieteni ca potențiali nași până nu vine “momentul”. E bine să luați în calcul și partea financiară, din moment ce cununia presupune costuri destul de mari și pentru nași, dar nu faceți din asta un criteriu decisiv. Acolo unde există voință există și soluții. Bineînțeles, dacă simțiți nevoia, consultați-vă și cu părinții ori cu cei mai apropiați prieteni.
Cum ne alegem nașii de nunta?! Ce trebuie sa stii? Ce este de reținut?
Nu aș spune că vârsta nașilor este criteriul deciziei, ci mai degrabă experiența de viață și legătura pe care o aveți cu ei. Sfaturile în caz de impas țin de cele mai multe ori de experiența de viață. Dacă vă doriți o pereche tânără de nași care să vă fie prieteni de nădejde și parteneri de distracție când e contextul, aveți grijă ca ei să aibă aceste calități: răbdare, maturitate, seriozitate, și spirit practic. Sau puteți alege soluția ideală: două cupluri și așa vă asigurați și experiența și spiritul tânăr.
Un alt sfat este să faceți propunerea astfel încât să aibă timp de gândire și să nu se simtă obligați. Dacă îi constrângeți să accepte propunerea s-ar putea să vă alegeți cu o pereche de nași care nu își doresc cu adevărat acest lucru și o vor face că pe o obligație, capcană în care se cade destul de frecvent.
Una sau mai multe perechi de nași?
De regulă se alege o pereche de nași sau două, una din partea mirelui și una din partea miresei. Rolul tradițional al nașilor este acela de a fi părinți spirituali și au misiunea de a oferi ocrotire, și sfătuire în viața de cuplu.
Cu timpul rolul lor s-a mai schimbat și a devenit și unul care implică mai degrabă o relație mai strânsă de prietenie decât una parentală. Așadar, numărul lor va fi influențat de cum vedeți voi rolul lor în viața voastră. Tradițional, există zone unde numărul nașilor depășește chiar și 7 perechi, însă practic vorbind una sau două este un număr suficient.
Ce îndatoriri au nașii la nunta?
Îndatoririle nașilor pot să difere în funcție de regiune și obiceiuri, de aceea este indicat să purtați o discuție (sau chiar mai multe) înainte de nuntă despre ce așteptări aveți de la ei, cum va fi nunta și alte detalii importante pentru a elimina orice confuzii. Se poate întâmpla ca un lucru care vouă vi se pare de la sine înțeles lor să li se pară neobișnuit sau invers. De regulă, nașii trebuie să fie prezenți înainte de nuntă cu câteva zile dacă este posibil și să ajute mirii cu ultimele pregătiri.
- Nașa trebuie să fie prezentă la pregătirile miresei (ne referim la momentul tradițional, gătitul miresei);
- Nașul trebuie să fie prezent la pregătirile mirelui;
- De regulă, nașii sunt alături de miri pe totul parcursul nunții și pot veni cu sfaturi și indicații ajutătoare;
- Aleg împreună cu mirii lumânările pentru cununie;
- Alături de mireasă vor alege voalul, eșarfa pentru dezgătit și tiara miresei, dar tot ei le și plătesc;
- Tot nașii sunt cei care vor tine lumânările miresei, care sunt un simbol al drumului pe care mirii vor merge în viața de familie;
- La petrecere nașii trebuie să fie prezenți la primirea invitaților împreună cu mirii și, eventual, părinții;
- Printre îndatoririle nașilor se mai numără și ca la o săptămână de la nuntă, să meargă alături de fini la biserică pentru a participa la o scurtă slujbă de binecuvântare;
- Pentru intrarea în biserică, regula este următoarea: nașa, va trebui să intre prima, iar mirele să o însoțească, urmat de mireasă, care va fi condusă spre altar de către naș ori de către tatăl ei.
Cheltuieli suportate de nași pentru nunta
Idei creative pentru cererea nașilor
Momentul în care cereți unui cuplu să vă fie nași, este la fel de emoționant pentru ei cât este și pentru voi, așa că încercați să faceți propunerea la momentul potrivit și într-un mod creativ.
Tradiția românească spune că mirii trebuie să meargă acasă la potențialii nași cu o sticlă de vin și cu un discurs bine pregătit pentru a-i convinge.
În zilele noastre mai moderne nu se mai impune sticla de vin, ci se poate alege orice fel de dar pe care îl oferiți menționând cu sinceritate de ce i-ați ales și de ce sunt speciali pentru voi.
Dacă viitorii nași sunt la distanță, posibilitățile sunt destul de limitate. O video-conferință este suficientă, urmând să le oferiți un dar de mulțumire cu prima ocazie.
Idei de cadouri pentru nași:
- Tortul nașilor, este varianta clasică;
- O invitație personalizată ca și cum ar fi una care să-i invite la nuntă când, de fapt, textul îi invită să vă fie nași;
- O scrisoare scrisă din inimă și înmânată personal;
- Un calendar pentru luna în care va fi nunta, care la deschiderea lui să îi întâmpine cu întrebarea îndrăzneață;
- O sticlă de vin cu o etichetă personalizată, pe care să fie scrisă întrebarea;
- La o bere, când sunteți mai veseli decât permite legea și începeți să vă strigați” “nașule”, “finule.