Verighetele de nunta sunt accesorii la fel importante precum rochia miresei ori costumul mirelui și alegerea lor presupune o serie de decizii importante. Verighetele trebuie să întrunească toate dorințele mirilor și să își păstreze același aspect estetic până la sfârșitul vieții.
Verighetele nu au fost mereu în forma pe care noi o cunoaștem, doar simbolul lor a rămas neschimbat de-a lungul anilor. Înainte de a merge la cumpărături să vă alegeți o pereche de verighete potrivite pentru marele eveniment, hai să ne gândim de când datează ele și cum au ajuns la forma pe care o cunoaștem astăzi.
De când datează verighetele?
Se presupune că datează încă din secolul I d.Hr. iar primele modele au fost confecționate din fier ca soluție la înlocuirea verighetelor realizate din ierburi vegetale în Egiptul Antic. Abia mai târziu se trece la confecționarea verighetelor din materiale prețioase și decorarea lor cu pietre prețioase.
Originea realizării verighetelor din materiale prețioase datează încă din anul 860 d.Hr. atunci când Papa Nicolae I declara că la realizarea căsătoriei mirele trebuia să dovedească că își va putea susține financiar mireasa prin dăruirea unui inel prețios. O altă variantă vorbea despre faptul că femeia, prin purtarea verighetei, era cea care avea grijă de averea familiei.
În Biblie, prima menționare a verighetelor apare în secolul al IV-lea d.Hr. sub denumirea de ,,inel cu sigiliu”. Purtarea verighetelor se considera o tradiție creștină iar preotul rostea Sfânta Treime și punea inelul pe al patrulea deget și încheia cu ,,Amin”. Ortodocșii ruși sau greci purtau verighetele pe mâna dreaptă ca și protestanții germani.
Catolicii germani purtau verighetele de nunta pe mâna stângă. Biserica Anglicană a stabilit încă din anii 1600 că degetul inelar de la mâna stângă era rezervat verighetei. Irlandezii considerau că orice alt material în afară de aur aducea ghinion în căsătorie. Perechile de miri irlandezi puteau să împrumute de la paroh niște verighete din aur pe care să le returneze după încheierea ceremoniei. Dar existau și biserici care condamnau acest obicei.
În țară noastră, la ortodocși verighetele se pun de către preot împreună cu nașii mai întâi pe mâna dreapta a mirilor. Prima dată se oficiază logodna iar inelele rămân așa până la oficierea sfintei taine a căsătoriei. Ulterior verighetele sunt mutate pe degetul inelar de la mâna stângă.
În alte culturi fiecare deget este asociat unei planete astrologice. Degetul al patrulea de la mâna stângă corespunde Soarelui iar astfel două entități se unesc și formează o pereche. Interpretarea de mai sus este susținută și de ideea conform căreia materialul din care sunt confecționate, aurul, este un simbol al Soarelui.
Ai putea fi interesată și de unde să achiziționezi accesoriile de mireasa!
Verighetele și medicina
Deși este o teorie nesusținută medical, anumite persoane consideră că de la inelarul stâng pornește ,,vena amoris” adică vena dragostei care duce direct către inimă. Astfel, dragostea este pecetluită și acesta este motivul pentru care verigheta se pune pe mâna stângă.
În medicina asiatică se spune că pe degetul inelar există unele meridiane care au legătură cu căutarea partenerului de viață. Atunci când verigheta este pusă pe acest deget căutările încetează întrucât sufletele pereche s-au regăsit. Tot de la asiatici mai vine și un alt lucru la fel de interesant. Vă propunem un exercițiu scurt: împreunați mâinile și îndoiți fiecare deget și apoi îndepărtați fiecare deget. Veți constata că degetul inelar este mai greu de desprins. Asiaticii oferă o explicație simplă pentru acest lucru: degetul inelar simbolizează partenerul de viață și o dată uniți vor rămâne așa pentru tot restul vieții.
Verighetele și personalizarea lor
În trecut, verighetele aveau gravate pe ele și o cheie care simboliza puterea de a deschide inima soților și protecția lor. Tot ca simbol a unirii a două inimi, verighetele erau în formă de două mâini încleștate. Cu timpul, datorită avansării tehnologiei verighetele se pot realiza cu orice tip de simboluri, texte, forme, modele. Deasemenea, puteți să le gravați cu inițialele voastre, dată nunții sau orice alt text cu o semnificație puternică pentru voi. Acum când știți și care este însemnătatea verighetelor, vă invit să urmăriți și povestea nuntii lor.