Superstitii de nunta. Între mit și realitate. Opiniile unui fotograf de nunta.

Poate că nu te-ai gândit niciodată că există atâtea superstiții de nuntă.  Poate că știi și tu câteva dintre ele și plănuiești să le respecți atunci când va avea loc marele eveniment din viața ta. Superstițiile există. Multe dintre ele pun în dificultate miresele chiar și în ziua de astăzi. Pentru alte mirese, superstițiile sunt obiceiuri vechi care nu își mai regăsesc locul în nunțile moderne.

Dacă te sperie puțin ideea că în ziua nunții un mic gest ar putea să decidă soarta întregii tale căsnicii atunci este timpul să afli care sunt cele mai comune superstiții de nuntă și dacă sunt un mit sau o realitate. Noi am decis să îți spulberam temerile puțin, astfel încât să te bucuri din plin de ziua nunții tale

 

Câteva superstiții de nuntă explicate mai pe larg.

Să nu te măriți în luna Mai.

Se spune că dacă te măriți în luna mai, viața ta va fi  plină de amărăciuni și că nu va dura foarte mult căsnicia. Această superstiție își are originile în vremea Imperiului Roman când, în luna mai se sărbătorea un festival al morților Lemuria. De atunci se spune că persoanele care se căsătoresc în luna mai au parte de ghinion pentru restul căsniciei. Această superstiție mai are legătură cu numerologia. Numărul 5, adică a cincea luna din an nu este o cifra benefică pentru cuplu ci este una dedicată singurătății.

Opinia mea ca fotograf de nunta este că decizia de a te căsători trebuie să fie făcută din convingere. Dacă ai rețineri sau te sperie gândul acestei superstiții, că îți vei condamna relația la eșec, atunci nu te sfii să faci exact ce îți dictează inima.

Ploaia în timpul nunții prevestește o viață îmbelșugată pentru noua familie.

Atunci când te gândești la ziua nunții, vremea călduroasă și frumoasă este cea care te atrage cel mai mult. Întrucât vei avea și fotografii frumoase, invitații se vor simți bine iar amintirile tale și fiecare moment se vor putea desfășura exact conform planului tău. Dacă începe ploaia acest lucru nu ar trebui să te panicheze. Dacă va ploua în ziua nunții înseamnă că vei avea o viață cu belșug și mulți copii.

Eu consider că vremea nu poate fi controlată de nici un wedding planner sau fotograf de nunta și, indiferent pe cine ai învinovăți sau cât de mult ți-ai dori să fie altfel, cu siguranță nu vei rezolva nimic ci doar vei încerca nervii celor din jurul tău. 

Dacă mirele vede rochia de mireasă înainte de nuntă căsnicia va fi nefericită.

Această superstiție a pornit încă de pe vremea când se practicau căsătoriile aranjate. Tatăl miresei era mândru să își mărite fiica cu un bărbat bogat însă nu avea încredere suficientă în calitățile fiicei sale. Astfel, mirele vedea mireasă de abia în ziua cununiei atunci când i se ridica voalul.

Iți recomand mai dregrabă să transformi aceasta superstiție într-o surpriză pentru viitorul tău soț. Astfel vei reuși să amplifici un moment încărcat de emotie. Expresia feței lui va fi una demnă de fotografiat, așadar, nu neapărat de dragul superstitiei poți să ții cont de acest lucru.

Mirii trebuie să taie tortul împreună pentru a trăi în pace timp îndelungat.

Această superstiție sau tradiție, datează încă din perioada Romei Antice. În perioada respectivă nu era un tort așa cum se întâmplă astăzi. Se cocea o turtă care se rupea deasupra capului miresei. Acest moment a fost înlocuit în Anglia Medievală de ceremonia sărutului, o ceremonie care presupunea ca oaspeții să creeze un teanc din bucăți de prăjituri iar mirii trebuiau să se sărute deasupra acesteia.

Tortul modern a fost introdus de abia în secolul al XIX-lea. În funcție de fiecare cultură în parte, tortul are o semnificație diferită.

Tradiția spune că prima bucată de tort trebuie să fie tăiată de miri, gest care simbolizează prima sarcina împreună. Totodată ea demonstrează angajamentul acestora de a se sprijini reciproc. Servitul este al doilea act pe care îl vor face mirii, și reprezintă un angajament prin care cei doi se asigura reciproc de dragostea și afecțiunea oferite de-a lungul căsniciei. De multe ori cuplurile preferă să se mânjească pe față cu tort, act care simbolizează autoritatea pe care o are fiecare în căsnicie.

Mireasa trebuie să poarte ceva nou, ceva vechi, ceva împrumutat și ceva albastru.

Această tradiție datează încă din Anglia secolului al XIX-lea, provenind de fapt dintr-o veche poezie engleză. 

Deși am împrumutat și noi această tradiție, multe mirese nu știu cum să îmbine toate aceste elemente. 

Ceva vechi simbolizează trecutul miresei și tradițiile care s-au respectat în familia ei. Ceva nou, simbolizează speranța pentru un viitor plin de realizări alături de persoană iubita. Ceva albastru este asociat cu protecția și masculinitatea, reprezentând uniunea puternică cu viitorul soț. Și ceva împrumutat reprezintă dorința de a prelua experiență și norocul altor femei căsătorite.

Voalul te protejează de spiritele rele și nu trebuie să îți lipsească.

Purtarea voalului precum și motivele pentru care este bine sau nu să se poarte voal la nuntă, datează din cele mai vechi timpuri. Pe vremuri, când se practicau căsătoriile aranjate și părinții nu aveau încredere în calitățile fiicei lor atunci da, purtarea voalului era obligatorie.

Astăzi purtarea voalului a devenit opțională dar în unele biserici preoții pot să refuze încheierea căsătoriei dacă mireasă nu poartă voal. Dacă nu îți dorești să porți neapărat, atunci întreabă la biserica și poartă-l doar în timpul ceremoniei.

Opinia mea ca fotograf de nunta este că voalul reprezintă un element ce nu ar trebui să iți lipsească. În fotografia de nuntă, el poate oferi un plus de eleganța și rafinament.

Voalul miresei nu trebuie să cadă pentru a nu fi un semn rău.

Superstițiile și tradițiile legate de voalul miresei sunt foarte multe însă, chiar dacă a trecut mult timp de atunci s-a păstrat credința că dacă voalul cade de pe mireasă atunci este un semn rău. Chiar dacă nu ești neapărat superstițioasă, îți recomandăm să te asiguri că este bine prins. 
 

Aduce noroc purtarea unui voal care a aparținut unei mirese fericite.

Se spune că voalul nu trebuie purtat înainte de nuntă și nici după încheierea evenimentului mai ales dacă este alb. Dar un voal care a aparținut unei mirese fericite poate să îți aducă noroc în căsnicie. Așadar, dacă bunica sau mama ta au fost mirese fericite atunci purtarea voalului lor va fi cu siguranță mai mult decât un motiv de mândrie.

Nu este bine să fii fotografiată în rochie de mireasă înainte de nuntă.

Ca mireasă sigur îți vei dori câteva fotografii în care să fii surprinsă în rochia ta perfectă. Această este o superstiție de care ții cont doar dacă îți dorești.

Sunt de părere că acele fotografii pot amplifica latura ta feminină, punându-ți în valoare frumusețea. Sunt convins ca ele pot însemna enorm de mult odată cu trecerea anilor.

Nunțile din Romania sunt foarte bogate în superstiții.

Se consideră că respectarea lor va  aduce noroc în căsnicie și sunt simbolul îndeplinirii tuturor lucrurilor pozitive.

  1. Plânsul la nuntă aduce noroc.
  2. La nuntă nu este bine să porți sandale sau pantofi decupați pentru că îți fuge norocul.
  3. La ieșirea din biserica mirii se calcă pe picior iar cine a călcat primul va conduce căsnicia.
  4. În noaptea nunții nu este bine să îți schimbi pantofii pentru că vei schimba bărbatul.
  5. Dacă ai fost de trei ori domnișoară de onoare atunci vei rămâne nemăritată.
  6. Mireasa nu trebuie să poarte perle în ziua nunții nici măcar pe rochie întrucât simbolizează lacrimi.
  7. Mirele și mireasa nu trebuie să chiuie la nunta lor.
  8. Spargerea unui pahar alungă ghinionul.
  9. Dacă scapi verigheta pe jos atunci veți avea ghinion.
  10. Dacă uiți acasă sau pierzi verighetele atunci vei avea ghinion.
  11. La ieșirea din biserică miresele nu trebuie să se vadă una pe cealaltă pentru că vor avea ghinion sau vor schimba bărbații.
  12. Orezul aruncat la ieșirea din biserică simbolizează fertilitate și noroc.
  13. Mirele trebuie să treacă mireasa pragul în brațe întrucât dacă ea se împiedică atunci când trece pragul atunci căsnicia se destramă destul de repede.
  14. Părinții cuplului trebuie să întâmpine mirele și mireasa cu pâine și sare pentru ca viața lor să fie îmbelșugată și fericită.
  15. Mireasa trebuie să hrănească mirele de trei ori în timpul ceremoniei pentru a mânca împreună toată viață.
  16. Dacă mireasa calcă mirele pe picior în timpul nunții atunci el va fi sub papucul ei întreagă viață.
  17. Dacă mireasa poartă o cruce cu lanț atunci viață ei va fi nefericită.
  18. Cel care îl calcă pe celălalt pe picior în timpul ritualului bisericesc din timpul cununiei numit ,,Isaia dănțuiește” va fi conducătorul cuplului.
  19. Miresele care se văd una pe cealaltă în timpul nunții își pot fura una alteia norocul.
  20. Dacă pășești cu dreptul atunci când ieși din casă și când intri în biserica îți va merge bine în căsnicie.

Este bine să respecți aceste superstiții de nuntă?

Oricât de tradiționalistă ai fi ca mireasă până la urmă, cel mai mult contează să pășești în această nouă viață alături de cel pe care îl iubești, cu optimism. Viața întotdeauna are de oferit pentru orice om și experiențe bune dar și mai putin bune.

Nici una dintre aceste superstiții nu este o regulă bătută în cuie și tot ce trebuie să faci este să ții cont de ceea ce îți dorești tu ca mireasă. Că vei fi privită ciudat de anumite persoane, că nu vrei să porți voal în timpul nunții sau că dorești să fii fotografiată în rochia ta de mireasă perfectă înainte de a pleca spre cununia religioasă este o altă poveste. Întotdeauna vor există oameni care să nu fie mulțumiți de tot ceea ce ai oferit de-a lungul evenimentului, oricât de perfect te-ai străduit să organizezi totul.

Cel mai important este să te simți bine în ziua nunții, să te simți frumoasă și apreciată de cei din jurul tău. 

Nu credem că trebuie privit totul cu suspiciune. Dacă anumite lucruri nu se petrec exact așa cum dictează superstițiile de mai sus nici nu trebuie găsit un vinovat anume.

Multe rude s-au obișnuit să ofere sfaturi proaspetelor mirese, să se implice în viața și alegerile lor și să le spună ce este bine sau ce nu trebuie făcut. Dar ce ar fi, dacă în schimb s-ar renunța la acest lucru și să oferim înțelegere mireselor indiferent de alegerile pe care le fac. Iar acest lucru este valabil și în cazul superstițiilor. Fiecare are dreptul să creadă în ceea ce își dorește iar atâta timp cât aduce liniște sufletească este perfect în regulă să crezi sau să nu crezi în superstiții.

Dacă alegerile ori deciziile asumate sunt bune sau rele, cu siguranță nu afectează pe nimeni așadar, indiferent dacă vei alege să ții cont de superstiții sau nu, este cel mai fericit moment din viață ta. Recomandarea noastră este să te simți bine și să profiți de fiecare moment al nunții tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Ai nevoie de fotografie de eveniment?

Dacă ai întrebări sau ai nevoie de informații pe care nu le-ai găsit, te invitam să ne contactezi și promitem să revin cu răspuns în mai puțin de 2 ore.



Fotografie de nunta Galati

În secțiunea blog vei găsi fotografii și sedinte foto de nunta care să te inspire. Cele mai frumoase cadre ale fiecărei povești la care suntem părtași. Îți vei putea face o idee asupra modului în care ne folosim creativitatea pentru a surprinde emoțiile și momentele importante pentru tine.