Te căsătorești? Iată care sunt actele de care ai nevoie pentru satarea civilă in Galati

Încă și acum simți fluturașii în stomac din momentul în care el te-a cerut în căsătorie și ți-a dăruit cel mai frumos inel de logodnă. Emoția, bucuria ta dar și a părinților voștri a fost memorabilă. 

Deși cea mai mare atenție a ta este captată de pregătirile de nuntă, să te asiguri că în ziua cea mare totul să fie perfect de la rochie până la cele mai mărunte detalii, nu trebuie să pierzi din vedere faptul că trebuie să te pregăteșți corespunzător și pentru drumul la Starea Civilă pentru a deveni în mod oficial, în fața statului căsătoriți.

Căsătoria este oficiată de ofițerul de stare civilă în orașul de reședința al unuia dintre miri. Va puteți căsători chiar dacă nu locuiți în orașul respectiv, cu aprobarea primarului. Dar pentru a putea spune ,,DA” în fața ofițerului de stare civilă trebuie să pregăteșți un dosar cu acte care se depun cu 14 zile calendaristice înainte de data la care ați stabilit că va avea loc fericitul eveniment. Pentru a putea avea loc căsătoria este necesar să cunoști câteva lucruri care sunt foarte importante și pe care trebuie să le pui pe listă pentru a te putea căsători:  

Certificatul medical prenuptial

Acest certificat medical prenuptial este valabil 14 zile de la data emiterii și este necesar pentru a se stabili dacă în momentul de față, unul dintre voi nu are o boală ereditară sau deosebit de gravă care ar putea stă între a va căsători sau nu. Acesta se încheie de către un medic și prin parafă și semnătură certifică faptul că sunteți apți pentru căsătorie. În scopul stabilirii acestui lucru veți face niște analize care, de asemenea, trebuie programate din timp, astfel încât la momentul încheierii căsătoriei la Starea Civilă să fie valabil certificatul.

Schimbarea numelui de familie

În cazul în care unul dintre soți decide să își schimbe numele după căsătorie sau să preia și numele soțului sau soției și să îl păstreze și pe al sau, trebuie să știe că timp de 15 zile cartea de identitate este invalidă după pronunțarea căsătoriei. În acest termen de 15 zile trebuie să se prezinte la Evidența Populației și să își schimbe buletinul. De asemenea, dacă cuplul dorește să călătorească în străinătate pentru luna de miere după nuntă, trebuie să se informeze cât mai precis cum pot să facă acest lucru în condițiile în care cartea de identitate a unuia dintre soți nu mai este valabilă.

Achitarea taxei de căsătorie

Pentru a avea loc cununia civilă se achita o taxa de căsătorie, care este reprezentată de o suma modică, respectiv 103 lei dacă se dorește ofocierea căsătoriei într-o zi de sâmbată. De asemenea, trebuie să reții faptul că nu sunt incluse servicii foto – video și va trebui să apelezi la un fotograf sau videograf de nuntă care să imortalizeze momentul.

În cazul în care vă veți dori oficierea căsătoriei în altă locație în afară de sediul casei căsătoriilor se va achita suma de 815 lei

Ce acte vei avea nevoie la cununia civilă?

Dacă amândoi sunteți din același oraș, atunci va fi necesar să prezinți doar anumite tipuri de documente pentru a putea avea loc căsătoria. Iar aceste acte sunt următoarele:

  1. Actele de identitate ale ambilor soți
  2. Certificatele medicale prenuptiale eliberate de medic
  3. Certificatele de naștere ale ambilor soți
  4. După caz, dacă unul dintre soți a mai fost căsătorit: certificatul de deces, sentința de divorț și certificatul de divorț’

În cazul în care căsătoria se petrece între un cetățean român și un cetățean străîn, acesta din urmă va prezența autorităților române și alte documente precum: pașaport, act de identitate, certificat de naștere, dovadă consulară că cetățeanul străîn îndeplinește toate condițiile de fond solicitate de legea să națională și nu există impedimente pentru încheierea căsătoriei, documente eliberate de autoritățile competențe ale statului de cetățenie datate recent, traducere legalizată a documentelor menționate, document care să ateste reședința în străînătate, certificat medical prenuptial, declarație pe proprie răspundere privind cunoașterea legislației naționale, după caz se mai pot prezența certificatele și sentințele de divorț sau certificatul de deces al soțului / soției.

Recomandări pentru o cununie civilă perfectă

Înainte de a merge să depui actele la Starea Civilă asigura-te că toate aceste documente pe care le-am enumerat sunt bifate și se regăsesc în dosarul tău. În special în cazul certificatului medical prenuptial trebuie să fiți atenți deoarece are o perioada de valabilitate care trebuie să se extindă până în momentul încheierii căsătoriei. În caz contrar, trebuie să treceți din nou prin întreg procesul de obținere.

Un alt aspect important este să colaborezi cu un fotograf și un videograf de nuntă pentru a putea păstra amintirea acestei zile perfecte. În ceea ce privește vestimentația, dacă cununia religioasă are loc a două zi, alege o rochie în care să te simți comod și pantofi la fel de comozi. Suntem siguri că a două zi nu vei dori să ți se umfle picioarele și să nu mai poți purta pantofii aleși special pentru rochia de mireasă. În cazul în care ai programat o ședința foto după cununia civilă atunci ține cont de locul în care se va desfășura. Ținând cont de toate aceste aspecte va fi foarte simplu să treci peste întreg evenimentul. Acum tot ce îți mai rămâne de făcut este să te bucuri și să profiți de acest minunat eveniment. 

PS: Alege să te organizezi din timp și sigur iți va ramane timp să te și bucuri de toate momentele frumoase. Sunt sigur că articolul de AICI te va ajuta să iei cele mai bune decizi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de fotografie de eveniment?

Dacă ai întrebări sau ai nevoie de informații pe care nu le-ai găsit, te invitam să ne contactezi și promitem să revin cu răspuns în mai puțin de 2 ore.

Fotografie de nunta Galati

În secțiunea blog vei găsi fotografii și sedinte foto de nunta care să te inspire. Cele mai frumoase cadre ale fiecărei povești la care suntem părtași. Îți vei putea face o idee asupra modului în care ne folosim creativitatea pentru a surprinde emoțiile și momentele importante pentru tine.